“KEMENJ, TVORNICA KONZERVA I KUHANOG SIRĆETA“

                   “KEMENJ, TVORNICA KONZERVA I KUHANOG SIRĆETA

            Pogon za proizvodnju sirćeta Davida Kemenja (Kemeny Kraus Dezider)[1] osnovan je 1891. godine. Nakon rata adresa mu je glasila Vojnovićeva  ulica 5. Proizvodio je sirće (do 1.500 hl), ali se bavio i konzerviranjem voća i povrća – pasulja, graška, paradajza, paprike, krastavaca.[2] Imao je 29 kaca za vrenje, jedan  kotao od 100 l sa pritiskom od 3 atmosfere za sterilizaciju i mašine  za zatvaranje flaša i konzervi, koje su pokretala  2 elektromotora  od  po 1 KS.

            Bilo je zaposleno  do 10 radnika. Preduzeće je radilo i za stovarište i imalo je obično 5-6 vagona zaliha robe.

            Između Sreskog načelstva i Udruženja industrijalaca vođena  je prepiska oko zanatskog ili  industrijskog  karaktera ove firme.  Mada je predlog subotičkog Udruženja 1936. godine bio da se uvrsti u industriju – “pošto radi za stovarište u većem obimu, te obavlja veliki promet”, ipak je odlučeno da ne spada u industriju.[3]

            Nakon rata je Deziderovom sinu Juliju Kemenju i njegovoj  supruzi Ireni (r. Šreger (Schreger) nacionalizovana kuća u Trumbićevoj 2 i oranica na Tompi.[4]


[1] David (Dezider) Kemenj  je rođen  1881. godine u Širaku (Mađarska) od oca Kraus Josipa i majke Lederer Nine. IAS, F:57.135/1935. Nije nam poznato kada je izvršio promenu prezimena na Kemenj.

[2] IAS,F:56. 8.46/1937.

[3] IAS, F:56.8.46/1937.

[4] IAS, F:68, XVI 475/1950.